Terveisiä oppilashuollosta!

Aapo Kenttä, Maunulan yhteiskoulu, kasvatusohjaaja

Terveisiä oppilashuollosta, jonka mukaan olen liittynyt tämän lukuvuoden alussa aivan uudessa työtehtävässä yläasteen kasvatusohjaajana. Työni on ennaltaehkäisevällä otteella tapahtuvaa nuorisotyötä koulun arjessa, tavoitteena syrjäytymisen ehkäisy, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen sekä kouluviihtyvyyden lisääminen. Toimia nuorille koulussa matalankynnyksen aikuiskontaktina, olla helposti lähestyttävissä ja tavoitettavissa.

Työnkuvani koostuu sekä luokkien ja pienryhmien kansa tehtävästä ryhmätyöstä, että oppilaiden kansa tapahtuvasta yksilötyöstä. Yksilötyössä tavoitteena toimia matalankynnyksen apuna ja tukena. Kannustaa ja tsempata nuoria koulunkännissä, sekä auttaa myös esimerkiksi löytämään mielekkään harrastuksen tai vapaa-ajan tekemistä. Kohdata nuoria heidän arjessaan ja olla tukena yläastemaailman myllerryksissä niin parempina kuin huonompinakin hetkinä.

Ryhmien kanssa tehtävä työskentely on keskittynyt ryhmäilmiöihin ja ryhmädynamiikkaan. Alkusyksystä työskentelin uusien seiskaluokkien kanssa ja heidän ryhmäytyksien parissa, mutta syksyn edetessä olen ollut jo usean eri luokan matkassa mukanaItselleni syksystä on jäänyt mieleen erityisesti luokkien kanssa tehdyt retket, joiden anti on ollut erittäin monipuolista. Retkillä etenkin toiminnalliset ryhmäytysmentelmät ovat näyttäneet isoa roolia, toiminnan tapahtuessa niin vesillä kanooteissa kuin kuivalla maalla metsän keskellä.

Päivittäin olen myös mukana eri oppitunneilla varmistamassa opettajan kanssa koulurauhan toteutumista. Tavoitteena, että jokainen saisi rauhassa keskittyä opiskeluun ja tuntea olonsa turvalliseksi oppimisympäristössään. Lisäksi erityisesti taito- ja taideaineiden tunnit olen huomannut nuorisotyöllisestä näkökulmasta katsottuna tärkeiksi. Näillä oppitunneilla vuorovaikutusta tapahtuu usein jo pelkästään oppianeenpuolesta runsaasti ja nuoret pääsevätkin harjoittelemaan esimerkiksi vuorovaikutus- ja ryhmätyöskentelytaitoja. Samalla nämä tunnit ovat itselleni erinomainen paikka kohdata nuoria.

Työssäni näkyy suuressa roolissa moniammatillinen yhteistyö niin koulun sisällä oppilashuoltoryhmän sekä opettajien kanssa, kuin koulun ulkopuolisten eri yhteistyötoimijoiden kanssa. Oppilashuoltoryhmästä erityisesti koulukuraattorin ja koulupsykologin kanssa yhteistyömme on runsasta ja aktiivista. Koulun ulkopuolelta eniten yhteistyötä tapahtuu taas viereisen Maunulan nuorisotalon kanssa, jossa pyrin myös säännöllisesti vierailemaan. Moniammatillinen yhteistyö on ollut antoisaa!

Tässä pieni maistiainen mitä syksyyni on Maunulassa kuulunut. Mukavan työyhteisön ja ennen kaikkea mukavien nuorten parissa työ on ollut erittäin mieluisaa! Tsemppiä kaikille loppuvuoden viimeisiin rutistuksiin ja rentouttavaa joulunaikaa!

Teksti ja kuvat: Aapo Kenttä

, ,
Edellinen artikkeli
Kaksi kertaa 75 minuuttia: 7. luokkalaiset
Seuraava artikkeli
Mayk-joulukalenteri 2017