Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio https://www.mayk.fi Wed, 17 Jan 2024 12:23:57 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.5 https://www.mayk.fi/wp-content/uploads/2017/06/pelkkäpiiArtboard-2-150x150.png Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio https://www.mayk.fi 32 32 Maunulan yhteiskoulu 110 vuotta https://www.mayk.fi/maunulan-yhteiskoulu-110-vuotta/ Mon, 08 Jan 2024 10:33:37 +0000 https://www.mayk.fi/?p=12742

Maunulan yhteiskoulu 110 vuotta

Kuluvana lukuvuonna koulumme on juhlistanut jo 110 vuotta kestänyttä taivaltaan, juuriaan ja identiteettiään viipurilaislähtöisenä maunulalaisten nuorten lähikouluna. 
[/vc_row_inner]

Maunulan yhteiskoulu jatkaa edeltäjäkoulujensa perintöä. Viipurin Realikoulun tarina alkoi vuonna 1913, kun oppikouluihin hyväksyttyjä poikia jäi koulupaikatta tilanpuutteen vuoksi. Nohevien vanhempien ja opettajien yhteistyön tuloksena näitä poikia varten päätettiin perustaa uusi oppikoulu.

Sodan myötä koulunkäynti ja arki Viipurissa katkesivat. Evakkomatka kulki Helsingin Harjun ja Sörnäisten kautta Maunulaan, jonne oma koulurakennus valmistui vuoden 1958 lopussa. 1990-luvulla koulu laajensi toimintaansa, kun sen yhteyteen perustettiin matematiikan erikoislukio, Helsingin matematiikkalukio, ja englanninkieliset luokat, English-speaking classes

Syyskuun 2023 lopussa 30.9. pidettiin koulun entisille oppilaille suunnattu alumnipäivä, joka keräsi laajan joukon osallistujia. Alumnipäivän tarkoituksena oli paitsi kutsua entiset oppilaat juhlistamaan opinahjonsa merkkivuotta, myös mahdollistaa luokkakokousten järjestäminen ja alumnitoiminnan aktivointi.

Tapahtumassa esiteltiin lisäksi juhlavuosijulkaisu Maunulan yhteiskoulu – Helsingin matematiikkalukio 110 vuotta. Teos käy läpi koulun varhaisempia vaiheita ja ottaa katsauksen viimeisen kymmenen vuoden tapahtumiin. Oppilastöinä syntyneissä tulevaisuuskuvissa visioidaan, millaista koulunkäynti Maunulassa on seuraavan 110 vuoden kuluttua. Teoksen digiversio on nähtävillä nettisivujen osiossa Tietoa koulustamme!

Yksitoista vuosikymmentä koulun historiaa näkyivät syksyn aikana myös ympäri Maunulaa. Lokakuussa avattiin koulun vaiheita kerrannut MAYK110-juhlanäyttely asukastalo Saunabaarin Vaahterasaliin ja marraskuuksi se siirtyi Maunula-talon aulaan.

Merkkivuotta juhlistettiin kouluyhteisömme sisällä monenlaisin menoin. Lokakuussa 2023 syyslomaa edeltävä viikko oli pyhitetty MAYK110-teemalle. Viikon ohjelmaan kuului muun muassa yhteisiä aamunavauksia, joista maanantainen pidettiin entisaikain tyyliin juhlasalissa sekä ryhmien vierailuja Saunabaarin juhlanäyttelyssä.

Teemaviikolla järjestettiin “Mikä minusta tuli isona?” -päivä, jolloin joukko entisiä oppilaitamme tuli kertomaan nykyisille myöhemmistä opinto- ja urapoluistaan. Näiden lisäksi saimme nauttia pienistä arjen piristyksistä: viikkoon sisältyi esimerkiksi kadonneen kengurupehmon etsintäkilpailu, 110 sekunnin liikunnallisia haasteita, juhlavuosilogon suunnittelukilpailu sekä teemapukeutumispäiviä.

MAYK110-teemaviikolla ensi-iltansa sai oppilastyönä alkunsa saanut juhlavuosidokumentti, jonka juonsi koulun alumni Abdirahman Bile.

Juhlava syksy huipentui tiistaina 5.12. itsenäisyyspäivän juhlaan, jonka ohjelmaan oli sisällytetty koulun merkkivuosijuhlien perinteitä: sauvavoimistelua Viipurin ajalta, koulun vihkiäisjuhlassa 1959 esitetty Rakentaja-runo ja matematiikkalukiolaisten keppigeometriaesitys. Komeasti kajahti myös 100-vuotisjuhlia varten tehty MAYK-biisi, jonka ajantasaisin sanoituksin versioi opettajainhuoneen bändi.

Kiitos kaikille juhlavuoden rakentamiseen osallistuneille! Juhlavuositeeman parissa työskentely on ollut mielekästä ja monipuolistanut arkista koulutyötä niin oppilaiden kuin henkilökunnankin kannalta.

Onnea 110-vuotiaalle!

 

Teksti: Tarmo Sorsa, MAYK110-projektiassistentti
Kuvat: Leila Jokela, Jari Koljonen, Salli Kulmala, Tarmo Sorsa, MAYK:n arkisto

]]>
Itsenäisyyspäivän juhlapuhe https://www.mayk.fi/itsenaisyyspaivan-juhlapuhe-2/ Fri, 15 Dec 2023 08:25:36 +0000 https://www.mayk.fi/?p=12722

Arvoisa juhlayleisö, 

paljon onnea juuri valmistuneille. Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä ja matkanne varrella on voinut tuntua siltä, että kurssikirjoihin on kuin tyhjästä ilmestynyt lisää lukuja ja koeviikot ovat koetelleet (tai ainakin päivät, jolloin kurssiarvioinnit julkaistaan). Matkalle on varmasti riittänyt myös suurta iloa ja tämä päivä kulminoi teidän vuosien uurastuksenne. Tuosta teidän valkoisesta lakista saa ja pitää olla ylpeä.

Tämä päivä on myös merkityksellinen meille kaikille, koska tänään voimme juhlistaa 106-vuotiasta Suomea. Itsenäisyyspäivä tuntuu vuosittain taianomaiselta, kun ihmiset kerääntyvät lipputangon ympärille laulamaan tuttua “Maamme”-laulua. Illalla rauhoitutaan juhlistamaan itsenäistä Suomea television ääreen ja ihastelemaan samanaikaisesti kauniita juhlapukuja. Hiljennytään kuuntelemaan tasavallan presidentin juhlapuhetta. En uskalla kuitenkaan väittää, että taika, mikä leijailee päivän päällä, johtuu ainoastaan vanhoista perinteistä, vaan taika muodostuu meistä – ihmisistä, jotka kutsuvat Suomea kodikseen. 

Vaikka tämä sali on täynnä ihmisiä erilaisista elämänvaiheista ja kulttuureista, meitä yhdistää ainakin yksi asia – Suomi. Täällä on ihmisiä, jotka ovat juuri astuneet yläkouluun, ihmisiä, jotka ovat pohtimassa, mihin suuntaavat yhdeksännen luokan jälkeen, ihmisiä, jotka pohtivat seuraavia opintojaksovalintojaan, ihmisiä, jotka jännittävät ylioppilaskokeita, ihmisiä, jotka ovat juuri astumassa yleissivistyskuplan ulkopuolelle kokeilemaan omia siipiään. Tässä salissa on myös ihmisiä, jotka ovat auttaneet meitä elämän viisaudellaan ja tietenkin heidän yliopistotutkinnoillaan tehtävien parissa. Täällä on myös ihmisiä, jotka ovat pitäneet meidän Maunulan yhteiskoulua ja Helsingin matematiikkalukiota rautaisella ammattitaidoillaan pystyssä osana koulun jo 110-vuotista matkaa. Tässä salissa on myös läheisiä, jotka ovat tuki ja turva. 

Kuten näette, meitä on monesta syystä ja erilaisista lähtökohdista täällä, mutta meitä yhdistää Suomi. Kotia ei aina määritä verisukulaisuus vaan rakkaus, mitä ihminen saa kodistaan. Kodin ei tarvitse olla tietty paikka, vaan koti voi olla itselle läheisimmät. Sinä voit määritellä, mikä on kotisi. Koostuisi se sitten läheisimmistä ystävistäsi, joiden olkapäihin voi tukeutua heikoimpina hetkinä, tai kodissasi voi asustaa verisukulaisiasi, jotka ovat sinua varten. Kodissa ei ole tärkeintä, ketkä siellä asustavat, vaan se, onko koti sinulle turvallinen paikka. Koti voi olla ihan, mitä sinä, itse, haluat. Tänään on kuitenkin päivä, kun voimme juhlia sitä, että meidän kotimme ja kotimaamme on turvassa. Sitä ei saa ottaa itsestäänselvyytenä, kuten olemme maailmalta nähneet: maailman julmuudet voivat vaarantaa meidän kotimme sekunneissa. 

Toivon siis, näin lopuksi, että mahdollisuuden tullessa kerrot kotisi asukeille, miten paljon arvostat heitä ja välität heistä. Riko siis luvan kanssa suomalaisuuteen liitetyt kliseet, kuten lyhytsanaisuus ja myönteisten tunneilmaisujen niukkuus. Kerro sydämesi pohjasta, miten kiitollinen olet heistä. Anna itsellesi lupa näyttää tunteitasi ja osoittaa kiitollisuuttasi. Koti on paikka, missä sielu voi levätä kaiken arjen uurastuksen ympärillä, joten vielä, kun voimme, osoitetaan yhdessä rakkautta kodeillemme. 

Onnittelut uusille ylioppilaille, Suomelle, Maunulan yhteiskoululle ja Helsingin matematiikkalukiolle ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! 

Netta Petäys 3m

]]>
Taidetta ja uusia tuttavuuksia kuvataiteen ja matematiikan yhdistelmäkurssilla https://www.mayk.fi/taidetta-ja-uusia-tuttavuuksia-kuvataiteen-ja-matematiikan-yhdistelmakurssilla/ Thu, 07 Dec 2023 12:01:30 +0000 https://www.mayk.fi/?p=12701

Oppilaita ahkeroimassa todistamiseen liittyvän ryhmätyön parissa. Kuva: Anna Merkuryeva
Tämän vuoden matematiikkalinjan ykkösten kuvataiteen ja matematiikan hybridikurssi pidettiin heti lukuvuoden alussa. Opintojaksolla perehdyttiin matematiikan eri osa-alueisiin pääosin soveltavien pulmien kautta, mutta mukaan mahtui myös origamien taittelua ja symmetristen kuvioiden tutkimista. 

Oppituntien alussa opettaja kertoi päivän aiheesta ja esitti erilaisia esimerkkejä ja näkökulmia. Luokan edessä ratkaistun esimerkkitehtävän jälkeen jakauduttiin ryhmiin ja aloitettiin pulmien pohtiminen. Yhteen tehtävään saattoi vierähtää koko tunti, mutta ajatusten työstäminen oli yleensä hyvin palkitsevaa. Lopuksi vielä käytiin läpi ratkaisut luokan edessä, jotta ongelmat eivät jääneet vaivaamaan ketään.

Näyttelysalissa tuntui kuin olisi ollut avaruusaluksella! Kuva: Anna Merkuryeva


Meidän luokkamme pääsi lisäksi tutustumiskäynnille taidemuseo Amos Rexiin. Japanilaisen taiteilija-muusikko Ryoji Ikedan näyttelyssä yhdistyivät audiovisuaalinen luovuus ja fysikaalis-matemaattinen kokeellisuus. Nopeasti välkkyvät valot ja korkeataajuiset äänet yhdistettynä muuten pimeään ja hiljaiseen näyttelysaliin loivat mysteerisen ja intensiivisen tunnelman. Mielenkiintoiset animaatiot kertoivat niin astrofysikaalisista ilmiöistä kuin ihmisen aivolohkojen biologiasta. Parhaiten mieleen jäi hauska kontrasti kahden samanaikaisen näyttelyn välillä: viereisessä huoneessa pidettyyn arkkitehti-mesenaatti Sigurd Frosteruksen maisemamaalausten kokoelmaan tutustuessaan saattoi kuulla seinän toiselta puolelta vaimeata piipitystä ja huminaa. 

Kuvataiteen ja matematiikan hybridikurssi antoi kaipaamaamme haastetta heti alusta alkaen. Parasta oli, ettei ennen kurssia tarvinnut osata mitään, ja että jälkikäteen pystyi seuraamaan omaa kehitystään. Hyödyllisten tietojen ja taitojen lisäksi kurssi lähensi vasta lukionsa aloittanutta luokkaamme, mistä voi olla onnellinen niin viikon kuin vuodenkin päästä.

Anna Poutanen
Maunulan yhteiskoulun toimitus

]]>
Harppi-tiedekilpailu 2024 https://www.mayk.fi/harppi-tiedekilpailu-2024/ Tue, 28 Nov 2023 07:06:21 +0000 https://www.mayk.fi/?p=12681

Suomen terävin lukiolaisjoukkue on taas haussa, tule mukaan!

Tammikuussa 2024 järjestetään neljättä kertaa valtakunnallinen lukiolaisten Harppi-tiedekilpailu. Kilpailu järjestetään etänä ja se on avoin kaikille Suomen lukiolaisille. Kerää 5 hengen joukkue ja ilmoittaudu mukaan! Löytyisikö voittajajoukkue tällä kertaa Maunulasta?

Ilmoittautuminen ja lisää tietoa kilpailun aikataulusta, säännöistä ja muusta tarpeellisesta löytyy Lukema-verkoston sivustolta.

]]>
Matemaattisen ajattelun kurssi marraskuussa 2023 https://www.mayk.fi/matemaattisen-ajattelun-kurssi-2023/ Thu, 05 Oct 2023 07:31:23 +0000 https://www.mayk.fi/?p=12439

Matemaattisen ajattelun kurssi alkaa jälleen!

Matemaattisen ajattelun etäkurssi on täällä taas! Kurssi järjestettiin viimeksi marraskuussa 2022 ja uusi kurssi alkaa jälleen tämän vuoden marraskuussa.

Mistä on kyse?

Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio tarjoaa jälleen matemaattisen ajattelun etäkurssin 9.-luokkalaisille koko Suomessa.

Kurssin tarkoitus on laajentaa oppilaiden käsitystä matematiikasta ja hioa matemaattista ajattelua lukiotasolle. Kurssi esittelee erilaisia matemaattisen ajattelun tapoja ja syventää matematiikan ymmärrystä.

Kurssi on osa Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion valtakunnallista Harppi-kehittämishanketta. Kurssi on täysin maksuton.

Ilmoittautuminen on alkanut, tule mukaan!

Kiinnostuitko? Lisätietoja sisällöstä sekä ilmoittautumislinkin kurssille löydät Lukema-verkoston sivuilta.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä: ville.tilvis ‘at’ mayk.fi

Palaute aiemmasta kurssista

 

Mikä oli parasta kurssissa?

Uusien asioiden oppiminen

Uudet haasteet, epäonnistuminen ja tämän jälkeen onnistumisen tunne kun saikin oikein

Opetusvideot!!!! Baabelin kirjasto!

Haastavat tehtävät ja uusien työkalujen oppiminen

Tehtävien teon jälkeinen onnistumisen tunne

aiheet, ryhmätyöskentely

Matemaattisen horisontin laajentaminen

Todistamistehtävät

Yhteistyö ja ajattelu

]]>
Harppi-festarit 2023 https://www.mayk.fi/harppi-festarit-2023/ Mon, 25 Sep 2023 09:59:08 +0000 https://www.mayk.fi/?p=12441

Harppi-festarit lukiolaisille

Matematiikka- ja tiedefestarit pidetään marraskuussa, nyt jo neljättä kertaa! Harppi-festarit järjestetään lauantaina 11.11.2023 Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion tiloissa.

Luvassa on matematiikkaa, tiedettä, hyviä tyyppejä, rentoa yhdessäoloa, mielenkiintoisia puhujia, mahtavia työpajoja, lautapelejä, maukasta ruokaa… Tiedossa on siis kaikkinensa tervehenkistä festarimeininkiä lukiolaisille ja heidän opettajilleen.

Harppi-festarit ovat osallistujille maksuttomat, mukaan lukien kaikki ohjelma ja ruokailut!
Ilmoittautuminen avautuu ma 2.10.2023.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen festareille Lukema-verkoston sivustolla, klikkaa tästä!

]]>
Harppi-tiedekilpailu 2023 https://www.mayk.fi/harppi-tiedekilpailu-2023-testi/ Wed, 06 Sep 2023 16:50:55 +0000 https://www.mayk.fi/?p=12371

Suomen terävin lukiolaisjoukkue on jälleen haussa!

Tammikuussa 2023 järjestetään kolmatta kertaa valtakunnallinen lukiolaisten Harppi-tiedekilpailu. Kilpailu järjestetään etänä ja se on avoin kaikille Suomen lukiolaisille. Kerää 5 hengen joukkue ja ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittautuminen ja lisää tietoa kilpailun aikataulusta, säännöistä ja muusta tarpeellisesta löytyy Lukema-verkoston sivustolta.

]]>
Lapin kesäkoulu 2023 https://www.mayk.fi/lapin-kesakoulu-2023/ Fri, 09 Jun 2023 06:50:35 +0000 https://www.mayk.fi/?p=11922 Perinteikäs Lapin kesäkoulu suuntautui tänä vuonna Nuorgamiin Tenojoen rannalle. Innokas joukko matematiikkalukiolaisia ja neljä opettajaa pakkasivat bussin täyteen ruokaa ja tarvikkeita ja lähtivät pitkälle matkalle kohti suomineidon päälakea tavoitteenaan opiskella reilun viikon verran matematiikkaa, biologiaa ja maantiedettä.

Maanantai 5.6.2023

Aamulla pakkaus kohti Suomen päälakea, Nuorgamia, sujui ripein ottein: bussi liikkui jo kello 7.58 eli 2 minuuttia etuajassa. Lapissa jo kerran olleet osasivat asennoitua bussissa matkustamiseen alusta asti ja valitsivat yksin istumisen mukavuuden takaamiseksi. Ensi kertaa matkalla olevat tekivät konkareiden mielestä virheen istuessaan takapenkillä 5 henkeä yhdessä rykelmässä. Paikat kuitenkin muuttuivat runsaasti matkan aikana.

Ylioppilaat Elmo ja Erik pelaamassa shakkia bussin käytävällä.

Ensimmäinen pysähdys tehtiin Hirvaskankaan ABC:llä. Siellä opiskelijat pääsivät nauttimaan seisovan pöydän, Hesburgerin ja à la carte -listan antimista. Kaupan antimia ostettiin tulevaa matkaa varten.

Opiskelijat söivät lämmintä ruokaa Hirvaskankaan ABC:llä.

Napapiirin pohjoispuolelle siirryttiin kello 18.53. Ensi kerran aurinko laskee Utsjoen kunnassa joskus heinäkuun lopulla. Yöt tulevat siis olemaan vaaleita — toivottavasti henkilöillä on mukanaan unimaskeja sekä mökissä kaihtimia ja verhoja.

Opettajien mielestä matkalla oli suotavaa tehdä eläin- ja kasvihavaintoja. Opiskelijoille jaettiin jo alkumatkasta biologian ja maantieteen monisteniput. Opiskelijoiden keskuudessa syöminen, nukkuminen sekä pelien –  kuten shakin ja mafioson – pelaaminen olivat suosiossa ja havaintojen tekeminen jäi vähemmälle. Aina välillä bussissa kuitenkin huudeltiin kiinnostavia lajihavaintoja, kuten poroja! 

Opettajat Ville Tilvis ja Elina Sjöholm pelaamassa Der Herr Der Ringe Die Entscheidungia.

Viimeinen pysähdys tehtiin Sodankylässä. Silloin opiskelijoita ruokittiin vielä viimeistä kertaa sen päivän aikana. Makkaroiden paistuessa osa opiskelijoista bongasi lintuja, kuten haarapääskyn. Ilma oli viileä ja hiukan sateinen: kauempana pilvien seassa bongattiin myös sateenkaari. 

Viimeinen pysähdys Sodankylässä.
Opiskelijat paistamassa makkaraa Sodankylän pysähdyspaikalla.

Bussi saapui alkuperäistä arvioitua saapumisaikaa puolisen tuntia aiemmin: perillä oltiin noin puoli kaksi, siis aamuyöllä klo 1.30. Armoton auton purku alkoi heti ensimmäisten astuessa ulos bussista. Omat tavarat ja bussin sisällä olleita eväitä sun muita raahattiin vauhdilla terassille. Sää oli tuulinen, mutta onneksemme ei satanut (tai no… ehkä vähän tihkutti). Osa pääsi nukkumaan jo ennen kahta, kun taas toiset olivat vielä laittamassa itselleen petiä. Telttojakin lähdettiin pystyttämään. Ilta hiljeni kuitenkin nopeasti ja nukkumaan mentiin päivästä väsyneinä sekä tyytyväisinä ja odottaen jo seuraavaa aamua.

Paleoproterotsooinen poro: Anniina, Vlad, Marianna ja Siiri

Tiistai 6.6.2023

Vietimme ensimmäinen kokonaisen päivän Tenon temppelissä. Heräsimme poikkeuksellisen myöhään, koska saavuimme niin myöhään illalla/yöllä perille. Nousimme teltoista, sängyistä, lattialta ja sohvilta syömään aamupalaa.

Kuva mokistämme

Aloitimme opiskelun matematiikan kompleksiluvuista, jotka tuntuivat aluksi haastavilta. Matematiikan jälkeen lounastimme herkullista lounasta. Lounaan jälkeen tutustuimme biologian opintojaksoon. Bilsassa meidän piti seurata koivunlehtien kasvua, mutta koivujen lehdet olivat kasvaneet jo liikaa, koska mökin alueella oli ollut tavanomaista lämpimämpää. Tämän vuoksi seurasimmekin maitohorsmien tai metsäkortteiden kasvua. Bilsan jälkeen illalla meillä oli päivällinen, jonka jälkeen alkoi vapaa-aika.

Lettu paistumassa mökin nuotiopaikalla

Illalla osa opiskelijoista paistoi lettuja ja jotkut menivät saunomaan. Jotkut kävivät jopa uimassa Tenojoessa. Saunomisen jälkeen sisällä pelattiin shakkia ja muita pelejä.

Intensiiviset shakkiottelut meneillään

Hiidenkirnut: Aarni, Julius, Miska ja Vilho

Keskiviikko 7.6.2023

Heräsimme aamulla kahdeksalta, söimme aamupalaa ja opiskelimme kompleksilukujen napakoordinaattiesityksestä. Aamulla koulun vanha opettaja, Esa Lappi, johdatti opiskelijat napakoordinaatiston yksinkertaiseen maailmaan ja kertoi urastaan ja kauhutarinan toisen asteen yhtälön numeerisesta ratkaisusta.

Esa Lappi opettamassa matematiikkaa ja kertomassa tarinoita

Kompleksilukujen opiskelun ja mehevän lounaan jälkeen, lähdimme retkelle Turun yliopiston omistamalle Kevon tutkimusasemalle. Paikanpäällä Kevon tutkimuslaitoksen professori piti luennon, joka muistutti paljon arjen opiskelulta. Luennossa kerrottiin paikallisesta luonnosta ja siihen kohdistuvista, etenkin ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksista.

Luento Turun yliopiston Kevon tutkimusasemalla

Luennon jälkeen professori näytti tutkimusalueen ympäristöä. Tutkimusalueella oli todella mielenkiintoinen rajattu alue, jonne poroja ei olla päästetty moneen vuosikymmeneen. Siellä oli huomattavasti enemmän jäkälää ympäröivään maastoon verrattuna.

Runsasjäkäläinen alue

Tutkimusalueella oli myös erilaisia tutkimusvälineitä, kuten vedenlaadun testeihin tarkoitetut tankit. Yhdessä tankissa luki water control, joka oli lyhennetty koomisesti WC:ksi. Merkittävää Kevon tutkimusalueella on se, että Urho Kekkonen kävi sen avajaisissa. Nykyään tutkimusaseman rahoitus on vaakalaudalla.

Vedenlaadun tutkimustankit

Retkeä jatkoimme tekemällä rakkakivikossa jäkälätutkimusta. Siinä kartoitimme ja tunnistimme eri jäkälälajeja paperille piirrettyyn, hyvin pienestä alueesta tehtyyn, jäkäläkarttaan. Jäkälien tunnistaminen osottauttui yllättävän vaikeaksi ja yksi nimeltä mainitsematon opiskelija kiipesi turhautuessaan rakkamaata ylös ja löysi pesän.

Rakkakivikosta löydetty pesä

Retken jälkeen rentouduimme lautapelejä pelaten, lättyjä syöden ja saunoen.

Poronkäristys – Me kuollaan Lapin luonnossa: Vladimir, Tatu, Antero, Aapo

Torstai 8.6.

Aamulla heräsimme kello kahdeksan ja söimme tukevan aamupalan. Ennen opiskelun alkua säämittauksesta vastuussa ollut ryhmä kävi mittaamassa sään ja tekemässä sääennusteen seuraavalle kahdelletoista tunnille. Sen jälkeen opiskelimme kompleksilukujen funktioita ja trigonometriaa.

Ville Tilvis selittämässä matematiikkaa oppilaille

Ennen lounasta teimme eiliseltä jääneitä tehtäviä ja taistelimme uusien tehtävien parissa. Opiskelu keskeytyi ruokataukoon. Ruokana tänään oli makaronia ja jauhelihakastiketta. 

Opiskelijat yrittävät saada matikantehtäviä ratkaistua.
Lounaaksi syötiin makaronia ja jauhelihakastiketta.

Lounaan jälkeen jatkoimme matematiikan opiskelua hyvää vauhtia aina kello 14:30 alkaneeseen kahvi- ja pullataukoon saakka.

Opettajia pullakahveilla

Pullakahvien jälkeen opiskelimme vielä hetken matematiikkaa. Opettajat pyrkivät selventämään oppilaille matematiikan mutkat. Sen jälkeen lähdimme biologian retkelle luonnon helmaan. Retkellä käveltiin läheiselle tunturille ja tunnistettiin erilaisia kasveja. Tunturilta laskevalta suolta löytyi paljon erilaisia lajeja ja tunnistimme niitä kirjojen sekä opettajien avulla. Löysimme myös paljon eri eläinten jätöksiä ja jopa yhden tunturisopulin raadon.

Opiskelijoita retkellä lähitunturille

Retken jälkeen söimme illallista. Sen jälkeen pelasimme mafiosoa. Peliin osallistuivat melkein kaikki paikalla olijat, jopa bussikuski Timo saatiin mukaan peliin. Kyläläiset voittivat pelin. Mafioson jälkeen käytiin saunassa, paistettiin lettuja ja pelattiin erilaisia lautapelejä.

Mafioson pelisääntöjä selittämässä ylioppilas Erik

Perunat: Iida, Ilmari, Maria, Okko

Perjantai 9.6.2023

Aamulla herättyämme söimme makoisan aamupalan johon sisältyi leipää asiaan kuuluvilla lisukkeilla, puuroa sekä tuoreehkoja hedelmiä. 

 

Aamupalan jälkeen siirryimme matikan opiskeluun mandelbrotin joukkojen pariin. Mandelbrotin joukkojen opiskelu sujui rauhallisissa ja tuottoississa merkeissä. Elina Sjöholm pääsi myös näkemään Geran makeistuoteputiikin laillista toimintaa. Putiikin valikoima on erinomaisen laaja-alaista ja hinnat sopivan alhaisia.

Oppilaat löysivät useita kauniita ja prameita fraktaaleja.

Matikan teon ja mendelbrotin joukkojen jälkeen lähdimme bussilla Pulmankijärven rannalle, jossa sekä oppilaat, että Ville Tilvis heittelivät kiviä veteen. Jotkut oppilaat yrittivät myös murtaa oletettavasti hapettunutta rautaa sisältäviä kiviä.

Järven rannalla käynnin jälkeen siirryimme bussiin ja matkasimme suolle, jossa piirsimme 50cm x 50cm neliöstä kuvan paperille, sekä yritimme tunnistaa mitä rahkasammallajeja alueella oli. Rahkasammalten keräämisestä järjestettiin myös kisa. Tämän jälkeen siirryimme Palsasuolle. Päästyämme sinne, kairasimme näytteitä sieltä todistaaksemme, että ne todella ovat jäässä sekä Elmo hyppäsi turpeseen jättäen sinne jalanjälkensä Maunulan perinteen mukaan.

Palsasuolla
Jalanjäljet jätettiin suohon.
Suolla kasvillisuusruudun tekoa

Paluumatkalla pysähdyimme Isonkivenvaaralle pullakahveille sekä ihailemaan siellä olevaa isoa kiveä, jossa oli kartoitusmuistomerkki. Kävimme myös K-kaupassa, josta monet ostivat sekä herkkuja että niin himoittuja tarvikkeita.

Illalla ruuaksi oli wokattuja kasviksia sekä liha- tai kasviskastiketta tortillojen välissä. Tämän jälkeen oppilaat siirtyivätkin vapaa-ajan viettoon lautapelien, mafioson ja muiden hassutusten muodossa.

Puiden hakkaamista (ketään ei sattunut)

Viisi vaaraa: Onni, Georgijs, Matias ja David

Lauantai 10.6.

Lauantaina 10.6. heräsimme syömään aamupalaa, jonka jälkeen lähdimme pikaisesti pakkaamaan Norjan päiväretkeä varten. Norjan retki lähti käyntiin mallikkaasti kello 9.00 kolmen tunnin bussimatkalla Norjan itäisimpään kohtaan, Vårdøn saarelle. Pitkää bussimatkaa piristivät upeat näköalat Norjan rannikolta ja lukuisat eksoottiset lajihavainnot kuten merikotkat ja hylje.

Pieni kylä Varanginvuonon rannalla
Merimetsoja

Matkalla pysähdyttiin tauottelemaan Norjan näyttäville rannikoille, joista matkaan mukaan lähti useita matkamuistoja, kuten mereltä tuoksuvia luita, simpukoita ja kiviä.

Hylkeen luuranko

Vardø:n saarelle saapuminen järjestyi ajallaan ja mutkitta. Reissu oli näköalan arvoinen; upeat kalliomaisemat häkellyttivät matkailijat komeudellaan. Paikalla otettiin paljon kuvia ja kerättiin lisää matkamuistoja. Kohokohtana oli valashavainto. Ainakin kaksi lahtivalasta oli ruokailemassa lähellä rantaa.

Rantakallioita Värdøn saarella

Lahtivalas

Visiitti ranta-alueelle tapahtui laskuveden aikaan. Se oli otollinen aika kerätä silmiä miellyttäviä öttiäisiä ja möttiäisiä.

Paikan päällä paistettiin kanaa, maissia ja makkaraa. Ruoka maistui pitkän päivän jälkeen kaikille hyvin. Matkan ilmapiiri kotimatkalla oli väsymyksestä huolimatta yhtä hauska kuin tulomatkalla. Matkasta jäi kaikille ikimuistoinen kokemus, ja käteen jäi matkamuistoja.

Lähes kaikki leiriläiset ryhmäkuvassa Vardøssä.

Nöhöpeurat: Linnea, Viljo, Erik ja Elmo

Sunnuntai 11.6.2023

Aamulla heräsimme taas suoraan aamupalapöytään kello 8 lähtien. Nöhöpeiroilla (Elmo, Erik, Linnea, Viljo) oli aamuvarhain säävuoro ennen 9 alkanutta matematiikan teoriasessiota.

Opiskelijat ja opettajat nauttimassa aamupalaa.

Aamulla tehtiin matematiikkaa omatoimisesti opettajien avustuksella yhteisen opetustuokion jälkeen. Kello 12 syötiin ruokaa, kuten yleensä, ja kello 13.17 bussi nytkähti taas liikkeelle. Määränpäänä tällä kertaa oli suistoalue, jossa Tenojoki laskee Tenovuonoon. Palasimme siis taas Norjan puolelle. Suurin osa opiskelijoista innostui tämän viikon ennätyslämpimästä säästä ja päättikin laittaa t-paidan päälleen – tai hypätä jäättömään Jäämereen, josta bongattiin hyljekin.

Opiskelijat bussissa

Vietimme aikaa Jäämeren rannalla kukin omalla tavallaan. Osa kävi uimassa, osa keräili ja ihaili kiviä, osa taas vain nautti säästä. Kyseisestä reissusta ei kuitenkaan kaikki täysin ehjinä selvinneet: kaksi opiskelijaa saivat haavoja ja niihin laastarit. Yksi opiskelija sai käteensä niin syvän haavan kivestä, että takaisintulomatkalla – joka alkoi kello 15.50 – jouduttiin käymään norjalaisen terveysaseman kautta tikkauksessa.

Opiskelijoita uimassa Tenovuonossa.
Opettajia Tenojoensuulla
Evästauko Norjassa, terveyskeskuksen pihassa.

Illalla opiskelijat tekivät vielä iltapalaksi pannukakkua ja saunoivat. Osa myös pelasivat shakkia sekä muita pelejä. Osa opiskelijoista tekivät myös suomenkielisen version aiemmin vain saksankielisestä pelistä. Hiljaisuus alkoi tuttuun tapaan kello 23 (ainakin virallisesti). 

Paleoproterotsooinen poro: Anniina, Vlad, Marianna ja Siiri

Maanantai 12.6.2023

Maanantaina herättiin tuttuun tapaan klo 8 aamiaiselle. Aamiaisen aikaan huomasimme, että kuistilla olevaan tiskien huuhteluastiaan oli hukkunut myyrä.

Tiskin huuhteluveteen hukkunut punamyyrä
Ruokavarastojen ehtyessä oppilaiden on pitänyt keksiä luovempia ideoita tarpeellisen ravinnon saamiseksi.

Aamiaisen jälkeen Elina piti luennon kvaternioista. Luennon ja pienen lepotauon jälkeen meillä alkoikin matematiikan koe kompleksiluvuista ja pian sen jälkeen biologian kasvitentti. Myöhemmin illalla vietettiin oppilaan syntymäpäivää. Juhlaa varten leivottiin herkulliset vadelma- ja omenakakut.

Kakkua varten keitetty omenaseos jäähdytettiin Tenojoessa.

Vadelma- ja omenakakku sekä muuta tarjottavaa

Päivälliseksi oli suunniteltu porsaankyljyksiä muurikalla paistettavaksi. Perunamuusi oli valmistettu ja lihat otettiin jääkaapista paistettavaksi, kunnes silloin huomattiin, että lihojen viimeinen käyttöpäivä oli mennyt jo 7.6. Lihat täytyi siis heittää roskiin ja sitten grillasimmekin vain makkaraa.

Porsaanlihat roskiksessa

Päivän päätteeksi aloitimme omien ja yhteisten tavaroidemme pakkaamisen seuraavan päivän lähtöä varten. Siivosimme myös mökin ja valmistauduimme aikaista herätystä varten.

Tavarat vietiin kuistille valmiiksi lähtöä varten.

Hiidenkirnut: Aarni, Julius, Miska ja Vilho

Tiistai 13.6. 

Tiistaiaamuna heräsimme jo viideltä pakkaamaan, tekemään eväitä ja siivoamaan. Viikon aikana kertyneet tavarat kannettiin pihalle, matot tampattiin, keittiö puunattiin ja tavarat kannettiin bussiin, jonka tavaratila olikin mukavasti väljempi, kun kaikki mukana ollut ruoka oli syöty.

Tehokkaan uurastuksen ansiosta bussi pääsi lähtemään kohti Helsinkiä ja Maunulaa jo ennen seitsemää. Matkalla bussissa nukuttiin, luettiin kirjaa, syötiin eväitä ja kerrattiin leirikoulussa opittuja asioita. Välillä pysähdyttiin huoltoasemille jaloittelemaan. Suomen mitat kävivät taas ilmi: neljän tunnin ajon jälkeen Rovaniemi oli yhä kaukana etelässä!

Unista porukkaa kotimatkalla. Kello on vasta kolme iltapäivällä.

Pienten kauneusunien lomassa opettajat arvioivat kurssisuorituksia ja jakoivat palkinnot biologian ja maantieteen päivän kysymyksistä sekä rahkasammalten tunnistuskisasta. Paras joukkue oli löytänyt suolta 28 eri lajia rahkasammalia ja tunnistanut niistä 24 lajilleen! Perillä koululla oltiin puolenyön jälkeen monta kokemusta ja ystävyyssuhdetta rikkaampina.

Opettajat: Elina, Elisa, Reeta ja Ville 

]]>
Vuosikertomus 2022-2023 https://www.mayk.fi/vuosikertomus-2022-2023/ Wed, 07 Jun 2023 08:19:48 +0000 https://www.mayk.fi/?p=11912 Tutustu koulumme vuosikertomukseen(pdf).

]]>
Helsingin käräjäoikeudessa vieraileminen https://www.mayk.fi/11823-2/ Tue, 28 Mar 2023 11:50:41 +0000 https://www.mayk.fi/?p=11823

Vierailimme lukion puhe- vuorovaikutustaitoja syventävällä opintojaksolla Helsingin käräjäoikeudessa seuraamassa rikosoikeudenkäyntiä to 16.3.2023. Koska ryhmämme on iso, jakaannuimme kolmeen saliin, joissa käsiteltävinä asioina oli törkeä pahoinpitely, ryöstö ja rattijuopumus. Aluksi menimme turvatarkastuksen läpi. Opiskelijat tarkkailivat erityisesti oikeustieteen jargonin käyttöä, eetoksen, logoksen ja paatoksen toteutumista ja tekivät havaintoja kontekstin vaikutuksesta puheenvuoroihin ja vuorovaikutustilanteeseen. Opiskelijat kommentoivat vierailuamme seuraavasti:

“Oli kiinnostavaa olla ihan tekijöiden vieressä.”

“Oli tosi kiintoisaa olla kuuntelemassa pahoinpitelyn käsittelyä ja kuulla, miten asiat päätellään ja tuomitaan.”

“Pahoinpitelytapauksen seuraaminen oli aluksi väsyttävää mutta oudolla tavalla myös kiinnostavaa. Oli jännää nähdä, kuinka erilaisia selityksiä tilanteesta sen osallisilla oli tai oli olevinaan.”

“Oli kiinnostavaa nähdä todistusaineistoja ja videoita.”

“Oli menemisen arvoista. Olin katsomassa pahoinpitelyä, joka saatetaan myöhemmin luokitella törkeäksi pahoinpitelyksi. Oikeudenkäynnissä näytettiin kuvia uhrista ja video pahoinpitelystä, mikä oli hieman vaikeaa katsoa.”

“Oli mielenkiintoista, kun näytettiin turvakameravideo muillekin kuin pelkille asianajajille. Hieno rakennus!”

“Oli mielenkiintoista seurata käsittelyä, varsinkin vastaajien reaktioita ja eleitä.”

“Oli mielenkiintoista katsoa, kun äijät valehteli ja tarina muuttui koko ajan.”

“Oli aika mielenkiintoista paitsi silloin, kun alettiin hokemaan samoja asioita. Pystyi helposti huomaamaan, että kaikki valehteli jossain määrin ja kuinka tarinoista jäi tärkeitä asioita kertomatta.”

“Katsoin kahta eri oikeudenkäyntiä, joista kummatkin olivat törkeitä pahoinpitelyitä. Katsoin toisen loppuun, ja se päättyi kahteen ehdonalaiseen vankeuteen: kumpikaan ei saanut ehdollista vankeutta.”

Juha-Matti Tammela

]]>