Peruskoulumme oppilaanohjaajat

Telle Knuuttila, telle.knuuttila(at)mayk.fi
Luokat 2023-2024: 7b, 7c, 7g, 8b, 8c, 8h, 9b, 9c, 9g, 9h ja lukion 1c ja 3c

Annette Hänninen, annette.hanninen(at)mayk.fi
Luokat 2023-2024: 7i, 8i, 9i

Veera Aalto, veera.aalto(at)mayk.fi
Luokat 2023-2024: 7a, 7d, 7e, 7f, 7h, 7k, 8a, 8d, 8e, 8f, 9a, 9d, 9e

Linkkejä

Harrastehaku
http://nk.hel.fi/harrastushaku/

Tietoa jatkokoulutuspaikoista ja yhteishausta http://www.opintopolku.fi

Tietoa ammateista ja ammatinvalintaa
AVO ammatinvalintaohjelma
Oppisopimus
www.opintopolku.fi
www.studentum.fi

UUSIN
media.ammattinetti.fi/tem/nuoret/

Kevään 2024 yhteishaku syksyllä 2024 alkavaan perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen

 • Kevään 2024 yhteishaku syksyllä 2024 alkavaan perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen (ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävä ammatillinen koulutus, TUVA-koulutus, TELMA-koulutus sekä kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetut vapaan sivistystyön linjat) on 20.2.-19.3.2024.
 • Nettihakemuksen on oltava tallennettuna viimeistään 19.3.2024 kello 15.00. . Paperihakemuksen on oltava perillä Opetushallituksessa viimeistään 19.3.2024 kello 15.00.
 • Koulutuksen järjestäjät ilmoittavat opiskelijaksi ottamisen tulokset hakijoille aikaisintaan 13.6.2024.
 • Hakijan on ilmoitettava opiskelupaikan vastaanottamisesta koulutuksen järjestäjälle viimeistään 27.6.2024 .

Peruskoulun päättäneelle

 • Saat tietää yhteishaun tulokset aikaisintaan 13.6.2024 . Saat tulokset sähköpostilla, jos annoit luvan siihen yhteishaun yhteydessä. Muussa tapauksessa saat tiedot kirjeenä.
 • Ota opiskelupaikka vastaan linkin kautta ihan viimeistään 27.6.2024 Seuraa tulevasta oppilaitoksestasi saamiasi ohjeita. Menetät paikan 28.6.2024, jos et ole ottanut paikkaa vastaan.
 • Jos tarvitset kesällä ohjausta, (esimerkiksi jos jäät ilman opiskelupaikkaa), niin opo on tavattavissa yhteishaun tulosten yhteydessä kesäkuussa 13.-14.6.2024 klo 9-15. Voit myös soittaa omalle opinto-ohjaajallesi.
 • Jos et ole saanut kesäkuussa opiskelupaikkaa, niin sinun tietosi ilmoitetaan etsivään nuorisotyöhön. Pidä puhelin auki ja vastaa myös tuntemattomista numeroista tuleviin soittoihin. Myös varasijoilta paikan saaneille ilmoitetaan puhelimella, eli voit myös kesän aikana saada opiskelupaikan ylemmästä hakutoiveestasi.
 • Voit hakea myös jatkuvassa haussa ammatillisten oppilaitosten vapaiksi jääneille paikoille. Haku joko opintopolun tai oppilaitoksen omilta sivuilta.
 • Elokuu – opintojen alkaminen. Opintojen alkamispäivä selviää hyväksymiskirjeessä. On todella tärkeää, että olet ohjeiden mukaisesti oppilaitoksessa ensimmäisenä päivänä. Mikäli et pakottavasta syystä pääse oppilaitokseesi ensimmäisenä päivänä, ota heti yhteys oppilaitoksen rehtoriin ja kerro tilanteestasi. Jos et ilmoittaudu oppilaitokseen tai sieltä ei saada sinuun yhteyttä, voit menettää opiskelupaikkasi.
 • Elokuussa peruskoulun opinto-ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä, jos et ole saanut koulutuspaikkaa. Hän ohjaa sinua vielä elokuussa joko valmistavaan koulutukseen tai toisen asteen koulutukseen. Oppivelvollisena sinun on opiskeltava jossain oppilaitoksessa myös peruskoulun jälkeen.

Etsivä nuorisotyö

Ohjaamo
Ohjaamo kokoaa nuorille kohdennetut monialaiset palvelut saman katon alle, yhteen palvelupisteeseen. Ohjaamo tarjoaa erityisesti ilman työ- ja opiskelupaikkaa oleville nuorille yksilöllistä tukea sekä kattavat ja helposti saavutettavat koulutuksen, työllistymisen ja kuntoutuksen palvelut.

Ohjaamo on matalan kynnyksen neuvontapiste, johon 15-29-vuotias nuori voi tulla ilman TE-toimiston lähetettä omasta päätöksestään, joko yksin tai kaverin kanssa. Nuori voidaan vinkata Ohjaamoon myös etsivän nuorisotyön tai vaikka terveydenhoitajan kautta.

Ohjaamossa nuoren tilanne kartoitetaan. Tämän jälkeen nuorelle tarjotaan nimenomaan sellaista ohjausta, jota hän tarvitsee. Ohjaus voi olla esimerkiksi opinto-ohjausta, TE-toimiston palveluja, terveydenhoitajan tapaamista tai jotain muuta.

Pääkaupunkiseudun kunnilla on omat Ohjaamonsa. Helsingin Ohjaamo palvelee Kampissa, osoitteessa Fredrikinkatu 48 katutaso ti-pe klo 10-17 ja ma klo 12-17. Ohjaamo Helsingin löydät myös Facebookista.