Itsenäisyyspäivän juhlapuhe

Hyvä koulun henkilökunta, oppilaat, pian lakitettavat ylioppilaat ja juhlavieraat,

Olemme kokoontuneet juhlistamaan 101-vuotiasta Suomea ja tottakai teitä, kohta lakitettavia ylioppilaita. Nimeni on Ayan Mohamud ja olen saanut kunnian pitää tämänvuotisen itsenäisyyspäivän juhlapuheen.

Vapaus, Xurnimo, Frihet, Freedom. Sanalla on merkityksiä yhtä monta kuin on ihmisiä. Minulle vapaus merkitsee sitä, että näin täysi-ikäisenä saan määrätä omista asioistani ja on vapaus olla ihan oma itseni kenenkään tuomitsematta. Koulu on yksi monista paikoista, joissa näytän selvästi erilaiselta, enkä koe sen rajoittavan mahdollisuuksiani. Minuun suhtaudutaan niin kuin kaikkiin muihin.

Minulle suomalaisuus merkitsee hyvinvointivaltiota, ihmisoikeuksia, tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, vapaamielisyyttä, ihmisen oikeutta olla oma itsensä ja tulla sellaisena täysin hyväksytyksi. Näin ei ole kuitenkaan Somaliassa, jossa vapaus ei merkitse esimerkiksi automaattisesti sitä, että voisi opiskella. Opiskelu vaatii rahaa ja kehitysmaana siellä on suurempia huolia kuin lukutaito. Hyvinvointivaltio mahdollistaa minulle peruspalveluiden, kuten koulutuksen ja terveydenhuollon, avulla menestyksekkään tulevaisuuden.

“Mistä olet kotoisin?” minulta kysytään usein. Olen huomannut, että epäröin aina hieman vastatessani, sillä ei ole mitään kirjaa, millä sen voisi määritellä. Olen syntynyt ja kasvanut Suomessa. Koti on Suomessa, sydän Somaliassa. Olen koko elämäni omaksunut suomalaista kulttuuria, mutta molemmat kulttuurit ovat kuitenkin tasavertaisesti osa identiteettiäni. Molemmat kulttuurit ovat sulautuneet yhteen, jokapäiväiset pienet teot, jotka saattavat olla huomaamattomia suurimmalle osalle, kuten viiden päivittäisen rukouksen suorittaminen määrättyinä aikoina oppituntien välissä. Kukaan ei ole estänyt rukoilua tai väheksynyt kulttuuriani. Kulttuurien yhteensulautuminen näkyy myös kielien sekoittumisena. Minulle käy usein niin, että saatan sanoa vahingossa somalian kielellä sanoja keskustelussa, jossa puhutaan pelkästään Suomea, ja se saattaa jäädä minultakin välillä huomaamatta. Muun muassa tätä on kahden kulttuurin yhteensulautuminen.

Tulevaisuuden Suomi on minulle paikka, jossa voimme asua turvallisin mielin. Itsenäinen Suomi on paikka, jossa ei tarvitse pelätä ja jossa toteutuvat ihmisoikeudet ja perusturva siitäkin huolimatta, että maailmalla myrskyää. Jatkuvassa pelossa eläminen on uutistenkin mukaan monille jokapäiväistä ja ainoa todellisuus. Itsenäinen Suomi on paikka, joka on tarpeeksi vahva tarjoamaan turvaa niillekin, joilla ei ole omaa paikkaa maailmassa.

Haluaisin vielä korostaa, että itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys.  Suomessa on helppo elää omassa kuplassa, jossa muun maailman ongelmat tuntuvat kaukaisilta. Muun muassa lukiossamme järjestetty  “Maailman kriisipesäkkeet “ -kurssi osoittaa, että on tärkeää tietää maailman tapahtumista, jotta ymmärtää edes jossain määrin, etteivät hyvinvointi, itsenäisyys, tasa-arvo ja vapaus ole itsestäänselvyys.

Toivotan teille jokaiselle hyvää itsenäisyyspäivää ja onnea pian valmistuville!

Ayan Mohamud, 3b

Tunnelmia itsenäisyyspäivän juhlasta ja ylioppilasjuhlasta 5.12.2018

Edellinen artikkeli
9j Nuuksiossa
Seuraava artikkeli
Uutiskirje 2/2018
Ei tuloksia.