
Hei Luma-lukioverkostomme lukiot!
Syksy on varmasti kulunut nopeasti jokaisessa Suomen lukiossa ja pian pääsemme ansaitulle joululomalle. Sitä ennen haluamme kertoa kehittämistehtäväkuulumisia tässä uutiskirjeessä. Uutiskirjeen myötä toivotamme teille kaikille oikein lämmintä ja rentouttavaa joululomaa ja elämyksellistä uutta vuotta 2019!
Tutustumiskierroksella olemme tavanneet lähes puolet luma-lukioista
Olemme saaneet tutustumiskierroksemme hyvään vauhtiin syksyn aikana. Syyslukukaudella ehdimme vierailla Helsingin luonnontiedelukiossa, Turussa Kerttulin lukiossa ja Turun suomalaisen yhteiskoulun lukiossa, Tampereen klassillisessa lukiossa, Nurmon lukiossa ja Kokkolan suomalaisessa lukiossa. Maol-päivien yhteydessä vierailimme myös Joensuun normaalikoulun lukiossa ja tapasimme myös muiden norssien luma-opettajia. On ollut todella mielenkiintoista tutustua luma-lukioiden rehtoreihin, opettajiin ja siihen, miten eri kouluissa erityistehtävää hoidetaan. Vierailukierrostamme voitte seurata facebookissa Luma-lukiot-ryhmässämme ja kirjoitamme niistä juttuja myös uuteen blogiimme: https://lumalukiot.blogspot.com/
Lisää juttuja on tulossa ensi vuoden puolella!
Kiitokset antoisista keskusteluista ja mielenkiintoisista koulujen esittelyistä kaikille kouluille, joissa olemme tähän mennessä vierailleet! Meillä on upea verkosto hienoja kouluja, joissa kaikissa on omia erityispiirteitä, joista me muut voimme inspiroitua. Keväällä kierroksemme jatkuu ja tutustumme toivottavasti kaikkiin loppuihinkin luma-lukioihin.
Luma-lukiopäivät ovat kevään päätapahtuma
Luma-lukiopäivät 14.-16.4.2019 ovat kevään suurin tapahtumamme. Ohjelma alkaa olla jo hyvin kasassa ja meillä on tiedossa mielenkiintoisia työpajoja ja inspiroivia luentoja ajankohtaisista aiheista, kuten tekoälystä ja Jenni Haukionkin päällä nähdystä Ioncellkuidusta. Työpajoissa pääsette tutustumaan mm. uusiin SI-järjestelmän yksiköiden perusteisiin, neurokuvantamiseen ja akkuteknologiaan, robotiikkaa unohtamatta. Jätämme aikaa myös aineryhmätapaamisille molempina päivinä. Maanantai-iltana vietämme yhteistä iltajuhlaa Dipolissa.
Myös opiskelijat ovat tervetulleita osallistumaan Luma-lukiopäiville ja järjestämme heille maanantaina osittain omaa ohjelmaa, jossa he pääsevät mm. tekemään kokeellista työskentelyä Aalto Juniorin labrassa. Jokaisesta lukiosta voi ilmoittautua 2-4 opiskelijaa päiville. Viilaamme vielä viimeisiä teknisiä haasteita ennen kuin saamme ilmoittautumiset käyntiin. Lähetämme ilmoittautumislinkin vuoden alussa ja sitten kannattaakin ilmoittautua pikaisesti, sillä työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä! Teille uutiskirjeen saajille ilmoittautumislinkki avataan ennen muita. Toivottavasti pääsette kaikki runsain joukoin paikalle!
Tie koodariksi -sivusto on avattu
Tie koodariksi -sivusto tarjoaa ilmaista oppimateriaalia lukioiden ja peruskoulun ohjelmoinnin opetukseen. Sivuston ensimmäinen kurssi, ohjelmoinnin alkeet, ilmestyi tänä syksynä. Kurssi lähtee liikkeelle ohjelmoinnin alkeista Python-kielellä ja etenee loppuosassa jo varsin haastaviin tehtäviin. Materiaalia on testattu Maunulan yhteiskoulussa ja Helsingin matematiikkalukiossa hyvin tuloksin. Kurssi sisältää itsetarkistuvia tehtäviä, joita opiskelija voi tehdä omaan tahtiin. Opettajille on tarjolla oma opettajanäkymä, josta opettaja pääsee mm. seuraamaan omien opiskelijoidensa edistymistä. Tien koodariksi voi aloittaa täältä: tie.koodariksi.fi.
Projektin työryhmään kuuluvat Juha Harviainen, Antti Laaksonen, Roope Salmi ja Topi Talvitie. Yhteyshenkilö on Antti Laaksonen (ahslaaks@cs.helsinki.fi). Projektin yhteistyökumppaneja ovat Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen Linkkikeskus sekä Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio.
Pitkän matematiikan lisäsivut
Pitkän matematiikan lisäsivut on ylöspäin eriyttävä materiaali pitkän matematiikan opintojen rinnalle. Kunkin lukiokurssin rinnalle kootaan paketti, joka sisältää pienen teoriaosion ja harjoitustehtäviä. Lisäsivut on suunnattu opiskelijoille, jotka menestyvät pitkässä matematiikassa hyvin. Opettajien käyttöön on saatavilla tehtävien kokonaiset malliratkaisut.
Kurssin 1 materiaali on saatavilla osoitteessa https://www.mayk.fi/matematiikkalukio/kehitys/syventavat-materiaalit/. Elokuuhun 2019 mennessä valmiina on kurssien 1-5 materiaalit. Palautetta ja käyttökokemuksia lisäsivuista toivoo Ville Tilvis (ville.tilvis@mayk.fi).
Korkeakoulu- ja yritysyhteistyön kehittämisen käynnistäminen
Olemme syksyn aikana suunnitelleet ja viritelleet yritys- ja korkeakouluyhteistyömallien kehittämistä. Mm. Aalto-yliopisto, TEK, MAL, Kemianteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry ovat olleet mukana suunnittelupalavereissamme. Myös Luma-keskus Suomen tuki ja verkostot ovat käytettävissämme ja teemme yhteistyötä myös muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyömme tavoitteena on luoda toimintamalleja, jotka helpottaisivat koulujen ja yritysten sekä korkeakoulujen välistä yhteistyötä. Toisaalta haluamme kehittää myös lukioiden ja peruskoulujen yhteistyömalleja. Tutustumiskierroksella joku teistä opettajista toivoi helppoja ja vähän työllistäviä yhteistyömalleja ja niitä me todella toivomme onnistuvamme kehittämään yhdessä tämän verkoston kanssa! Korkeakoulujen, yritysten ja meidän yhteinen päätavoitteemme on selvä: tarvitsemme lisää luma-osaajia tulevaisuudessa! Kehittämistehtäväroolissa pääsemme edustamaan lukioita erilaisiin työryhmiin ja kokouksiin. Koemmekin tärkeäksi sen, että myös lukioiden edustajia kuunnellaan yhteisessä kehittämistyössä ja toivomme, että voimme välittää myös teidän toiveitanne eteenpäin eri työryhmille!
LOPS-työhön vaikuttaminen
Syksyn aikana meillä oli mahdollisuus vaikuttaa ops-työhön fysiikan ja kemian osalta. Kiitokset kaikille kommentointiin osallistuneille ja ops-työryhmässä mukana oleville verkostomme jäsenille! Valmistelu etenee ilmeisesti hyvää vauhtia ja helmikuussa saamme kuulemamme mukaan ensimmäisen version opetussuunnitelman perusteista luettavaksemme. Odotamme sitä innolla!
Luma-lukioverkoston tiedotuskanavat
Toivomme, että tämä sähköpostilista saavuttaa kaikissa erikoislukioissa rehtorin lisäksi lumaopettajat. Jos näin ei vielä ole, pyydämme teitä ilmoittamaan jokaiselta koululta sähköpostiosoitteen, joka tavoittaa kerralla koulun sisältä kaikki tiedotteen haluavat henkilöt. Uuden sähköpostiosoitteen luominen ryhmälle (esimerkiksi lumaopet@lukioX.fi) onnistunee koulun it-tuen avulla. Olemme perustaneet myös Facebook-ryhmän nopeaan viestintään matematiikkaan ja luonnontieteisiin erikoistuneiden lukioiden kesken. Etsi siis LuMa-lukiot, ja liity joukkoomme! Toivomme myös teiltä postauksia ja vinkkejä esim. hyvistä käytänteistä. Blogisivustollemme kirjoitamme tekstejä aiheista, joiden arvelemme kiinnostavan verkostomme opettajia. Toivoisimme blogitekstejä myös teiltä! Jos siis lukiossanne esimerkiksi tapahtuu jotain erityisen mielenkiintoista, olette järjestäneet jonkun onnistuneen (tai miksei epäonnistuneenkin, opiksi myös muille) kokeilun tai haluatte kertoa erityistehtävänne erityispiirteistä, otamme mielellämme vastaan valmiita blogitekstejä kuvineen! Juttuja voi lähettää osoitteeseen kirsi.vakkilainen@espoo.fi.