
Olimme viime syksynä mukana Helsingin Uudella yhteiskoululla (UYK) järjestetyllä DesignEDly-nimisellä kurssilla, joka keskittyi yritysmaailmaan ja innovatiiviseen ajatteluun perehtymiseen. Kurssilla muodostettiin tiimit, valittiin joltakin yritykseltä (meidän tapauksessamme Helsingin Sanomilta) haaste ja lähdettiin kehittämään siihen uutta luovaa ratkaisua kurssin vetäjien sekä yrityksen mentorin avulla. Pakettiin kuului myös hackathoniin osallistuminen, jonka lopuksi kurssia käyvät tiimit esittelivät ratkaisunsa “pitchin” eli maksimissaan kolmen minuutin pituisen myyntipuheen muodossa. Tämän lisäksi pitchattiin sille yritykselle, jonka haasteeseen olimme vastanneet, eli kävimme Sanomatalossa kertomassa Helsingin Sanomille ratkaisumme.
Kurssi oli alussa harvinaisen hämmentävä, ja kummallakaan meistä ei ollut hajuakaan, mitä tässä nyt pitäisi oikeastaan tehdä. Opetus tapahtui pääosin englanniksi, ja opettajat, joilla kaikilla vaikutti olevan pitkä monikulttuurinen yrittäjyyteen liittyvä historia, vaihtelivat tunneittain. Oma haasteemme oli melko abstraktisti muotoiltu, sillä tarkoitus oli selvittää keinoja saada nuoriso kiinnostumaan enemmän uutisista. Aluksi innostuimme vähän liikaa ja olimme lähdössä kehittämään kokonaista puhelinsovellusta, mutta kun pääsimme hackathoniin saakka, tajusimme, ettei moiseen riittäisi aika eikä siinä kamalasti järkeäkään välttämättä olisi.
Hackathon on kolmipäiväinen tapahtuma, jossa osallistujat ratkovat yritysten antamia ongelmia. Tapahtuma alkaa haasteiden esittelyllä (eli paikalle ilmestyy yritysten edustaja kertomaan haasteesta, vastaamaan yleisön kysymyksiin ja avustamaan tiimejä, jotka kyseiseen haasteeseen päättävät vastata), jonka jälkeen muodostetaan tiimit. Paikalle voi myös tulla jo aiemmin muodostetun tiimin ja aiemman haasteen tai ratkaisun kanssa, kuten kaikki kurssilaisemme tekivät. Tiimien muodostamisen ja haasteen valitsemisen jälkeen alkaa itse työskentely: kehitetään ongelmaan ratkaisu ja hiotaan se niin pitkälle, kuin vain ehditään. Paikalla on eri startupeista ja järjestöistä mentoreita, jotka tarjoavat sekä työpajoja (esimerkiksi pitchauksesta, markkinoinnista ja designista) että apua haasteen ratkaisussa esiintyviin ongelmiin. Kolmannen tapahtumapäivän aamuna kaikkien esitelmien on oltava valmiina ja tiimit pitchaavat ratkaisunsa lavalla tuomaristolle (yritysten edustajat sekä tapahtumajärjestäjiä) ja yleisesti kaikille hackathoniin jollain tapaa osallistuville. Tuomaristo päättää sitten pitcheistä haasteiden voittajat.