Maunulan yhteiskoulu 110 vuotta

Kuluvana lukuvuonna koulumme on juhlistanut jo 110 vuotta kestänyttä taivaltaan, juuriaan ja identiteettiään viipurilaislähtöisenä maunulalaisten nuorten lähikouluna. 
[/vc_row_inner]

Maunulan yhteiskoulu jatkaa edeltäjäkoulujensa perintöä. Viipurin Realikoulun tarina alkoi vuonna 1913, kun oppikouluihin hyväksyttyjä poikia jäi koulupaikatta tilanpuutteen vuoksi. Nohevien vanhempien ja opettajien yhteistyön tuloksena näitä poikia varten päätettiin perustaa uusi oppikoulu.

Sodan myötä koulunkäynti ja arki Viipurissa katkesivat. Evakkomatka kulki Helsingin Harjun ja Sörnäisten kautta Maunulaan, jonne oma koulurakennus valmistui vuoden 1958 lopussa. 1990-luvulla koulu laajensi toimintaansa, kun sen yhteyteen perustettiin matematiikan erikoislukio, Helsingin matematiikkalukio, ja englanninkieliset luokat, English-speaking classes

Syyskuun 2023 lopussa 30.9. pidettiin koulun entisille oppilaille suunnattu alumnipäivä, joka keräsi laajan joukon osallistujia. Alumnipäivän tarkoituksena oli paitsi kutsua entiset oppilaat juhlistamaan opinahjonsa merkkivuotta, myös mahdollistaa luokkakokousten järjestäminen ja alumnitoiminnan aktivointi.

Tapahtumassa esiteltiin lisäksi juhlavuosijulkaisu Maunulan yhteiskoulu – Helsingin matematiikkalukio 110 vuotta. Teos käy läpi koulun varhaisempia vaiheita ja ottaa katsauksen viimeisen kymmenen vuoden tapahtumiin. Oppilastöinä syntyneissä tulevaisuuskuvissa visioidaan, millaista koulunkäynti Maunulassa on seuraavan 110 vuoden kuluttua. Teoksen digiversio on nähtävillä nettisivujen osiossa Tietoa koulustamme!

Yksitoista vuosikymmentä koulun historiaa näkyivät syksyn aikana myös ympäri Maunulaa. Lokakuussa avattiin koulun vaiheita kerrannut MAYK110-juhlanäyttely asukastalo Saunabaarin Vaahterasaliin ja marraskuuksi se siirtyi Maunula-talon aulaan.

Merkkivuotta juhlistettiin kouluyhteisömme sisällä monenlaisin menoin. Lokakuussa 2023 syyslomaa edeltävä viikko oli pyhitetty MAYK110-teemalle. Viikon ohjelmaan kuului muun muassa yhteisiä aamunavauksia, joista maanantainen pidettiin entisaikain tyyliin juhlasalissa sekä ryhmien vierailuja Saunabaarin juhlanäyttelyssä.

Teemaviikolla järjestettiin “Mikä minusta tuli isona?” -päivä, jolloin joukko entisiä oppilaitamme tuli kertomaan nykyisille myöhemmistä opinto- ja urapoluistaan. Näiden lisäksi saimme nauttia pienistä arjen piristyksistä: viikkoon sisältyi esimerkiksi kadonneen kengurupehmon etsintäkilpailu, 110 sekunnin liikunnallisia haasteita, juhlavuosilogon suunnittelukilpailu sekä teemapukeutumispäiviä.

MAYK110-teemaviikolla ensi-iltansa sai oppilastyönä alkunsa saanut juhlavuosidokumentti, jonka juonsi koulun alumni Abdirahman Bile.

Juhlava syksy huipentui tiistaina 5.12. itsenäisyyspäivän juhlaan, jonka ohjelmaan oli sisällytetty koulun merkkivuosijuhlien perinteitä: sauvavoimistelua Viipurin ajalta, koulun vihkiäisjuhlassa 1959 esitetty Rakentaja-runo ja matematiikkalukiolaisten keppigeometriaesitys. Komeasti kajahti myös 100-vuotisjuhlia varten tehty MAYK-biisi, jonka ajantasaisin sanoituksin versioi opettajainhuoneen bändi.

Kiitos kaikille juhlavuoden rakentamiseen osallistuneille! Juhlavuositeeman parissa työskentely on ollut mielekästä ja monipuolistanut arkista koulutyötä niin oppilaiden kuin henkilökunnankin kannalta.

Onnea 110-vuotiaalle!

 

Teksti: Tarmo Sorsa, MAYK110-projektiassistentti
Kuvat: Leila Jokela, Jari Koljonen, Salli Kulmala, Tarmo Sorsa, MAYK:n arkisto