Tutustu meihin – Juha-Matti Tammela esittelyssä

Juha-Matti Tammela

Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori

Miten päädyit opettajaksi?

Tämä on minun unelma-ammattini. Opiskelin IB-lukiossa Oulussa ja halusin englannin opettajaksi. Minulla oli kuitenkin lukiossa hyvä äidinkielen opettaja, joka sai minut kiinnostumaan kirjallisuudesta. Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan Oulun yliopistoon suomen kieltä ja kirjallisuutta, ja tein molemmista syventävät opinnot. Lopulta jatkoin lisensiaatiksi asti.

 

Kauan olet tehnyt opettajan töitä Maunulassa?

Aloitin vuonna 2007 peruskoulussa, ja vuonna 2009 siirryin lukion puolelle opettamaan suomen kieltä ja kirjallisuutta, ja sillä tiellä olen edelleen.

 

Miksi olet juuri Maunulassa töissä?

Yliopiston jälkeen mietin, missä haluaisin asua. Oulussa valmistuu tosi paljon opettajia, joten sieltä töitä on vaikea löytää. Pohjoinen oli jo tuttu, koska olen sieltä kotoisin. Pääkaupunkiseutu kiinnosti asuinpaikkana, ja maaliskuussa 2007 hainkin Kulosaaren yhteiskouluun sijaiseksi. Sijaisuus kesti 10 viikkoa, ja sen jälkeen näin Maunulan työpaikkailmoituksen ja päädyin tänne. Olen juurtunut ja kotiutunut Maunulaan hyvin.

 

Mikä on parasta opettajan työssä?

Parhaita hetkiä ovat ne, kun oppilaat oivaltavat sen, mikä oma juttu on, sillä monesti kouluun saapuessaan opiskelijat eivät välttämättä sitä vielä tiedä. On hienoa olla todistamassa näitä oivalluksia. Nautin myös keskusteluista nuorten kanssa, ja ne auttavat pysymään ajan hermoilla. Tämä sopii myös lukion suomen kielen ja kirjallisuuden oppikirjailijan työhöni Sanoma Prolla, sillä voin testata tehtäviä ja ideoida sisältöjä nuorten kanssa.

 

Mikä Maykissa on parasta?

Opiskelijat ovat aivan ihania, ja opiskelu on rentoa, mutta samalla siinä on kuitenkin hyvä tekemisen meininki. Täällä on myös monenlaisia ihmisiä matematiikkalukion ja muiden painotusten takia. Olen saanut toteuttaa itseäni hyvin vapaasti. Esimerkiksi olen ollut lanseeraamassa koulukinokoulua. Koulukinokoulun idea lähti koulumme elokuvakerhosta, jossa analysoimme elokuvia. Minulla oli myös yhteys Koulukino ry:hyn, sillä teen sinne elokuvaoppimateriaaleja ja puhuimme, että Suomessa olisi hyvä olla elokuvakasvatuksen mallikoulu, joten oli luontevaa suunnitella tätä heidän ja koulumme kanssa. Kaikki ovat ottaneet koulukinokoulun hyvin vastaan, mistä en voisi olla iloisempi. Lisäksi itseni toteutus näkyy esimerkiksi siinä, että olen saanut sisustaa oman luokkahuoneeni, ja sen seinät ovatkin nyt täynnä elokuvajulisteita.

 

Maunulassa on myös monenlaisia työkavereita ja opiskelijoita, joten on ollut helppo olla täysin oma itseni täällä. Pidän työkavereistani, ja täällä on työrauhan lisäksi henkilökunnan kesken mukavaa vauhtia. Nykyisessä henkilökunnassa on ihmisiä, jotka luultavasti pysyvät pitkäänkin Maunulassa työkavereinani, mikä antaa tietynlaista rauhaa ja turvaa. On helppo olla töissä, kun on mukavia ihmisiä ympärillä.

 

Mikä erottaa Maykin muista kouluista?

Koulukinokoulutoiminnan lisäksi on erityistä, että koulumme täyttää jo 110 vuotta ensi vuonna. Meillä on uudistamishenkisiä opettajia, jotka kuitenkin arvostavat ja kunnioittavat pitkiä perinteitämme. Ruokala on myös upea, ja sen suurista ikkunoista on hienoa katsella vuodenaikojen vaihtumista. Lisäksi opiskelijoilla on erinomaiset vaikuttamismahdollisuudet, ja heidän ideoitaan kuullaan aidosti.

 

Mikä on paras muisto työuraltasi?

Parhaat muistot liittyvät siihen, kun opiskelijat ovat jollakin tavalla ylittäneet itsensä. Lisäksi kohtaamiset, kiitollisuus ja vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa esimerkiksi ylioppilaskokeiden arvosanojen tullessa kolmen yhteisen vuoden jälkeen jäävät mieleen.

, ,
Edellinen artikkeli
Tutustu meihin – Ville Tilvis esittelyssä
Seuraava artikkeli
Tutustu meihin – Rehtori Maija Vanhanen esittelyssä