Esko Valtaoja vieraana koulussamme

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tunnettu suomalainen kirjailija Esko Valtaoja vieraili koulussamme 22.3.2018. Valtaojan mielenkiintoinen luento “Maailman aamunkoitto” täyttyi hetkessä uteliaista opiskelijoista, eivätkä kaikki kiinnostuneet valitettavasti mahtuneet mukaan rajallisista paikoista johtuen. Suurta suosiota kansan keskuudessa nauttiva Valtaoja keskittyi luennollaan tulevaisuuden todelliseen kuvaan. Hänen mukaansa media maalaa nykyhetkestä ja tulevista vuosista liian kielteistä kuvaa; on kuin katsottaisiin maailmaa tummien aurinkolasien läpi. Valtaoja valaisi aihettaan esittämällä vakuuttavia kuvaajia siitä, kuinka BKT nousee vuosi vuodelta, köyhyys on häviämässä maailmasta ja koulutuksen saa yhä useampi lapsi sijainnistaan ja syntyperästään riippumatta. Hän kuitenkin kieltää olevansa optimisti ja painottaa realismin tärkeyttä.

Valtaojan luennon sanoma on tärkeä: me emme elä niin huonossa maailmassa, kuin luulemme elävämme. Professori kuitenkin painottaa sitä, että meidän kaikkien on kannettava vastuumme yhteisten ongelmien ratkaisussa, oli kyse ilmastonmuutoksesta tai koulutuksen takaamisesta kaikkein köyhimmillekin. Vaurauden mukana tuleva vastuu on otettava vastaan, mikäli haluamme vielä jatkossakin elää elämäämme samalla tavalla.

Luento otettiin hyvin vastaan kuulijoiden kesken, ja se herätti mielenkiintoisia kysymyksiä ja keskustelua. Kuuntelemassa oli sekalainen joukko koko koulun opiskelijoita, seiskoista abiturientteihin. Valtaojan esiintymistyyli ja erinomainen ulosanti vetosivat kaikkiin, ja kaikki me lähdimme teillemme hieman tietoisempina maailman todellisesta tilasta.

Hanna Lempiäinen

Edellinen artikkeli
Luulosairautta ja juurihoitoa – S2-opiskelijat jälleen teatterissa
Seuraava artikkeli
Seiskaluokkalaisia elokuvateatterissa
Ei tuloksia.