Helsingin matematiikkalukio järjesti perjantaina 24.8 perinteikkään Matematiikan yö -tapahtuman. Kaksi kertaa lukuvuodessa järjestettävä tapahtuma kerää koulun nykyisiä ja entisiä opiskelijoita yhteen viettämään iltaa ja yötä koululle. Illan ohjelma rakentuu enemmän tai vähemmän matematiikkaan liittyvien teemojen ympärille.

Tänä vuonna mukaan oli erikseen kutsuttu entistä enemmän matematiikasta kiinnostuneita opiskelijoita myös muista lukioista. Muista lukioista paikalle oli uskaltautunut yli 50 opiskelijaa ja kuusi opettajaa. 

Illan virallisen ohjelman avasi luentosarja. Ensimmäinen luennoitsija oli Harri Valpola Curious AI- yhtiöstä, joka tutkii ja kehittää uudenlaista tekoälyä. Valpola esitteli luennossaan mitä tekoaly on,  millä tavoin tekoälyä on kehitetty aikaisemmin ja mitä uutta tekoälyrintamalta voidaan ehkä tulevaisuudessa odottaa. Illan toinen puhuja oli Googlella työskentelevä Dmitri Girenko. Dimitri valotti “Large scale web pages” -luennollaan miten suuret internetsivustot, kuten YouTube saadaan toimimaan sujuvasti. Illan viimeisenä puhujana oli Go-ammattilaisena Japanissa asuva Antti Törmänen. Törmänen kertoi oman tarinansa miten on päätynyt pelaamaan satoja vuosia vanhaa perinteistä japanilaista Go-lautapelia ammattilaiseksi Japaniin asti. Antin luento käsitteli Go-pelin historiaa, Japanilaista kulttuuria, omia kokemuksia ja kuvauksen miten Alpha Go-tekoäly päihitti maailman parhaat ihmispelaajat.

Luentojen lisäksi illan ja yön ainkana sai osallistua pulmapajaan, kilpamatematiikan ja ohjelmoinnin työpajaan, sekä pelata lautapelejä. Suurta suosiota nautti myös yli 10 tuntia pyörinyt DnD-pöytäroolipelipaja. Illan viimeisenä virallisena ohjelmana oli perinteinen Pizzakisa. Vanhojen matematiikkalukiolaisten laatimassa kilpailussa joukkueet saavat palkinnoksi pizzaa ratkaistujen tehtävien suhteessa. Auringon noustessa pajat purettiin, luokat siivottiin, juotiin vielä viimeiset colajuomat ja lähdettiin kotiin lepäämään.

 

Dimitri Girenko ja “Large scale web pages”

 

Dungeons and Dragons -noppia

 

Pulmpaja

 

Teksti: Teppo Harju

Kuvat: Arto Tommiska