Ohjelmointi on osa nykypäivän yleissivistystä. Koulussa opiskelun lisäksi opiskelijat voivat hyväksilukea muualta saamaansa oppia. Esimerkiksi moni yliopisto tarjoaa ohjelmoinnin verkkokursseja.

Kurssit ja opintojaksot At1 ja CODE01 sekä At2 ja CODE02 vastaavat toisiaan. Uusi ykkönen: jos olet jo valmiiksi koodausvelho ja haluaisit tehdä vielä syventävämpiä projekteja, ota yhteyttä Salli Kulmalaan tai Teppo Harjuun!

LOPS 2021

Valinnaiset opintojaksot

Ohjelmoinnin alkeet -opintojakso sopii kaikille! Opintojaksolla perehdytään ohjelmoinnin perusteisiin aloittelijaystävällisesti jonkin sopivan ohjelmointikielen kuten Pythonin avulla. Perussisältöön kuuluvat hyvät ohjelmointikäytänteet, tietotyypit, ehto- ja toistorakenteet, funktioiden perusteet, tiedostojen luonti ja luku. Opintojakson päättää pieni oma projekti. Opintojakso on osa matematiikkalukion ensimmäisen vuoden ohjelmaa.

Ohjelmointi on sääntöjen ja muodollisuuksien ohella luovuuden leikkikenttä, jossa monenlaiset kokeilut ovat mahdollisia! Opintojaksolla sovelletaan ohjelmoinnin perusteita omaan luovaan ohjelmointiprojektiin opiskelijan omista lähtökohdista käsin. Kurssilla käydään läpi mm. mikrokontrollereiden perusteita ja visuaalisen ohjelmoinnin työkaluja. Vai kiinnostaisiko musiikin tekeminen livekoodaten? Kurssilla opiskelijat toteuttavat oman luovan projektin, joka voi olla rakentelua (Arduino, MICRO:BIT tai vastaava), visuaalinen tai äänituotos tai näiden yhdistelmä. Tarvittavia ohjelmointikieliä käydään läpi ja opiskelijoita kannustetaan itsenäiseen tiedonhankintaan.

Harrastatko ohjelmointia? Voit saada opintopisteitä omasta itsenäisestä ohjelmointiprojektista (ohjelma, nettisivusto, robotti jne.), jonka laajuudesta (1-3 op) sovitaan ohjaajan kanssa. Hyvin dokumentoitu projekti ja selkeä koodi ovat opintojakson tärkeitä tavoitteita. Jos haluaisit suorittaa ohjelmointiprojektin, mutta et tiedä mitä tekisit, projektin aiheen voi etsiä opettajan avustuksella.

Opintojakso suoritetaan itsenäisesti jonkin korkeakoulun tarkoitukseen soveltuvan verkkokurssin avulla, esimerkiksi ohjelmmoinnin MOOC 1-2. Opintojakson laajuus voi olla 2-4 opintopistettä riippuen yliopistokkurssin laajuudesta.

Kilpaohjelmointi on oma taiteen lajinsa, ja sen harrastajat oppivat paljon erityisesti algoritmeihin keskittyvästä ohjelmoinnista. Opintojakso suoritetaan itsenäisesti osallistumalla kilpaohjelmointivalmennukseen joko kansallisella tai paikallisella tasolla.

Hakkerointia ja yritysyhteistyötä! Ohjelmoinnin erikoisopinnoissa ulkopuolinen järjestäjä tuo asiantuntemuksensa koulullemme ja opiskelija saa tilaisuuden oppia ohjelmointia uudesta näkökulmasta. Kurssin toteutus voi vuodesta riippuen vaihdella suuresti.