Onko Scratchit jo koluttu? Osaako oppilas enemmän ohjelmointia kuin opettaja itse? Mistä löydän laadukasta, testattua opetusmateriaalia? Miten voisin itse kehittää ohjelmoinnin osaamistani? Mihin kaikkeen ohjelmointia voi käyttää? Tälle sivulle olemme koonneet kokeiltuja ja hyväksi havaittuja materiaaleja.

Python-alkeista haastaviin ongelmiin
Tie.koodariksi on ohjelmoinnin perusteiden harjoitteluun tarkoitettu itseopiskelumateriaali. Materiaalissa on itsetarkastavia tehtäviä. Osa tehtävistä tarjoaa haastetta myös kokeneille. Opettajat voivat luoda opettajatunnukset, joilla pääsee tarkastelemaan mm. malliratkaisuja.
Tie.koodariksi.fi
Kursseja eri aiheista
Mehackit on luovaan ohjelmointiin ja värkkäykseen liittyviä kursseja tarjoava suomalaisyritys. Osa laadukkaista materiaaleista ilmaisia.
Mehackit
Visuaalista ja luovaa: p5
P5 on JavaScript -kirjasto Processing -tyyppisten ohjelmien kirjoittamiseen. Nettiselaimessa toimiva editori ei vaadi ohjelmien asennusta tietokoneelle.
Ohjeet ja referenssit: https://p5js.org/
P5js
Ohjelmoinnin MOOC
Ohjelmoinnin MOOC on kaikille avoin ja ilmainen ohjelmoinnin perusteet opettava verkkokurssi. Kurssilla perehdytään nykyaikaisen ohjelmoinnin perusideoihin sekä ohjelmoinnissa käytettävien työvälineiden lisäksi algoritmien laatimiseen. Kurssille osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja ohjelmoinnista.
Ohjelmoinnin MOOC
Helppokäyttöinen ja monipuolinen
Repl.it on verkkoselaimessa toimiva ohjelmointiympäristö, jossa voi kirjoittaa ja suorittaa ohjelmia mm. Python, C++, Java ja Ruby -kielillä. Opettajat voivat luoda sivustolle luokkahuoneita ja kursseja.
repl.it
Eri kielien alkeita itsenäisesti
Codeacademyn suivuilta löytyy ilmaisia kursseja mm. Pythonin, HTML:n ja CSS:n alkeiden opetteluun. Itsetarkastuvia tehtäviä ja vinkkejä niiden tekoon.
Codecademy
Visuaalista ja luovaa
Luovaa koodausta Processing -kielellä. Luomalla ilmaiset tunnukset pääsee kirjoittamaan ja ajamaan omia ohjelmiaan. Ei vaadi ohjelmien asennusta. Processing.org-sivustolta löydät ohjeet ja referenssit.
Processing
Livekoodausta ja musiikkia
Sonic Pi -kielen avulla voit opetella ohjelmointia musiikin avulla! Vaatii asennuksen koneelle, mutta ei välttämättä järjestelmänvalvojan tunnuksia.
Sonic pi
Hauskaa materiaalia itseopiskeluun
Coding Train sisältää kiinnostavaa ja hauskasti tehtyä materiaalia ohjelmoinnin opiskeluun kivan näköisessä paketissa!
Coding Train