Englanti, A-kieli
A-englannissa on 6 valtakunnallista pakollista kurssia / 12 opintopistettä (ENA01-06), ja 2 valtakunnallista syventävää kurssia / 4 valinnaista opintopistettä (ENA07-08). Näiden lisäksi koulussamme tarjotaan vuodesta riippuen englannin koulukohtaista opintoja 1-3 kurssia / 2-6 opintopistettä (ENA09, ENA10 ja ENA11).
Englannin opinnot on suotavaa suorittaa numerojärjestyksessä. Kurssit / opintojaksot suoritetaan pääsääntöisesti seuraavasti: 1. vuonna ENA01-ENA03, 2. vuonna ENA04-ENA06 ja 3. vuonna ENA07-ENA09.
Valtakunnallinen syventävä kurssi / valinnainen opintojakso ENA07 ja soveltava koulukohtainen kurssi / valinnainen opintojakso ENA09 valmistavat englannin ylioppilaskokeeseen.
Niillä harjoitellaan eri tehtävätyyppejä ja käytänteitä ja perehdytään vaativiin teksteihin monilta eri elämänaloilta. Ylioppilaskirjoitusten A-englannin koe perustuu kaikkiin kahdeksaan valtakunnalliseen kurssiin / opintojaksoon. Yleensä hyvä menestyminen kirjoituksissa edellyttää kaikkien tarjottavien opintojen suorittamista! Syventäviä tai soveltavia englannin opintoja ei voi koulussamme suorittaa itsenäisesti.
Englannin opintojen itsenäinen suorittaminen
Pakollisissa englannin opinnoissaan kiitettävästi menestyneen (= arvosana 9 tai 10) opiskelijan on mahdollista suorittaa englantia itsenäisesti yksi kurssi / opintojakso kerrallaan – perättäisiä opintoja ei siis voi suorittaa itsenäisesti. Kunkin englannin kurssin / opintojakson voi suorittaa itsenäisesti vain sellaisessa jaksossa, jossa se tarjotaan kurssi- / opintotarjottimessa. Opintojen itsenäisestä suorittamisesta, aikataulusta ja tehtävistä sovitaan jakson alussa englannin opettajan kanssa, joka ohjaa itsenäisen opintosuorituksen.
Arviointi A-englannissa
Englannin opintojen arviointi perustuu jatkuvaan ja monipuoliseen näyttöön, jota on esimerkiksi tuntityöskentely, sanakokeet, esitykset, ryhmätyöt ja palautettavat kurssityöt (Tasks). Arvioitaviin töihin sisältyy sekä kirjallista että suullista tuottamista. Opettajan suorittaman arvioinnin lisäksi opiskelija itse arvioi omaa oppimistaan ja työskentelyään ja opiskelijat arvioivat toistensa työskentelyn tuloksia. Kurssin / opintojakson lopuksi on yleensä loppukoe, jonka painoarvo arvioinnissa ei kuitenkaan yleensä voi olla yli 50 %. Kunkin kurssin / opintojakson tarkemmat arviointikriteerit selvitetään erikseen sen alkaessa.