Terveystieto on monitieteinen oppiaine, jonka tavoitteena on edistää terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia tukevaa osaamista. Terveysosaaminen koostuu terveyteen ja sairauteen liittyvistä tiedoista, toiminnallisista taidoista, itsetuntemuksesta, kriittisestä ajattelusta ja eettisestä vastuullisuudesta. Näitä terveysosaamisen eri osa-alueita harjaannutetaan kaikilla terveystiedon kursseilla.
Valtakunnallinen pakollinen kurssi
TE1 Terveyden perusteet
- Mitä terveys on?
- Miten uni liittyy oppimiseen?
- Miksi säännöllinen ateriarytmi auttaa painonhallinnassa?
- Mitkä tekijät vaikuttavat riippuvuuden syntyyn?
- Miten omaa sairastumisriskiään voi pienentää?
Pakollisella kurssilla syvennetään perusopetuksen aikana opittua terveysosaamista ja ymmärrystä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Lisäksi opitaan tunnistamaan ja arvioimaan terveyden edellytysten toteutumista omassa elämässä, lähiyhteisöissä ja -ympäristöissä sekä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Kurssin aikana käsitellään mm. terveyttä edistäviä elintapoja, painonhallintaa ja itsehoitovalmiuksia, tutustutaan keskeisiin tartunta- ja kansantauteihin sekä riippuvuutta-aiheuttaviin tekijöihin.
Valtakunnalliset syventävät kurssit
TE2 Ihminen, ympäristö ja terveys
- Miten geenit vaikuttavat ihmisen terveyteen?
- Millaisia ajatuksia terveydestä media luo ja välittää?
- Miksi vuorovaikutustaidot tukevat terveyttä?
- Mitkä tekijät suojaavat ja vahvistavat mielenterveyttä?
Kurssilla tarkastellaan terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta voimavarana. Keskeisenä aiheena on perehtyä siihen, miten perimä ja ympäristö vaikuttavat ihmisten terveyteen ja toimintakykyyn sekä pohtia kestävän kehityksen merkitystä hyvinvoinnille nyt ja tulevaisuudessa. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat lisäksi elämänkulku, erilaiset kriisit ja niistä selviytyminen, turvallisuus ja väkivallan ehkäisy sekä työhyvinvointi ja ergonomia.
TE3 Terveyttä tutkimassa
- Mitä on arkitieto ja tieteellinen tieto?
- Miten terveyttä ja terveystottumuksia tutkitaan?
- Mitkä ovat potilaan oikeudet Suomessa?
- Miten käsitys terveydestä ja sairauksista on muuttunut historian kuluessa?
- Miten teknologian kehitys on vaikuttanut terveyden edistämiseen?
Kurssilla luodaan kokonaiskuva terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn historiallisista kehityslinjoista ja tulevaisuuden haasteista. Kurssilla vahvistetaan opiskelijan valmiuksia hankkia ja arvioida terveyteen liittyvää tutkimus- ja arkitietoa. Lisäksi pohditaan tutkimuksen ja päätöksenteon mahdollisuuksia terveyden edistämisessä lähiympäristössä, yhteiskunnassa ja globaalisti. Keskeistä on oppia arvioimaan terveyteen ja terveyden eriarvoisuuteen vaikuttavia tekijöitä niin Suomessa kuin muualla maailmassa.
Koulukohtaiset soveltavat kurssit
Terveystiedon koulukohtaisia kursseja TE 4 ja 5 voi suorittaa missä tahansa järjestyksessä. Niitä suositellaan erityisesti opiskelijoille, joiden suunnitelmissa on osallistua terveystiedon ylioppilaskirjoituksiin.
TE4 Kertauskurssi
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija:
- kertaa terveystiedon kurssien keskeisiä käsitteitä ja sisältöjä
- tutustuu terveystiedon ylioppilaskirjoitusten tehtävätyyppeihin
- saa harjoitusta ja varmuutta erityyppisten tehtävien ratkaisemiseen
- valmistautuu henkisesti tulevaan koitokseen
Tämä syventävä kurssi on tarkoitettu vain terveystiedon YO-kirjoituksiin valmistautuville. Ennen kurssin alkua opiskelijalla tulee olla hyväksytty suoritus vähintään TE1 ja TE2 -kursseista.
TE5 / GE7 Terveysmaantiede
- Mitä ovat epidemiat, endemiat ja pandemiat?
- Miksi monet tartuntataudit leviävät nopeammin kuin ennen?
- Miten tartuntatautien leviämistä voidaan hillitä?
Kurssilla perehdytään globaalien terveyserojen syihin ja seurauksiin. Keskeistä on oppia kuvaamaan ja arvioimaan ympäristön ja yhteiskunnallisten tekijöiden vaikutuksia terveyteen ja terveyskäyttäytymiseen. Kurssilla pohditaan tärkeimpien tartuntatautien (esim. influenssa, malaria, HIV) biologista taustaa ja leviämiseen vaikuttavia tekijöitä sekä sitä, mitä tartuntatautien hillitsemiseksi voidaan tehdä. Kurssilla sovelletaan terveystiedossa, maantieteessä ja biologiassa opittuja asioita. Kurssimerkinnän voi saada vain yhteen aineeseen, joko terveystietoon tai maantietoon.
Terveystiedon projekti (TE 6)
Mikäli opiskelija osoittaa riittävää kiinnostusta terveystietoon ja hän on suorittanut vähintään TE1- ja TE2 -kurssit, hän voi tehdä itsenäisesti terveystietoon liittyvän projektityön. Projektityön aihe valitaan tapauskohtaisesti opiskelijan kiinnostuksen mukaan. Projektin päätyttyä opiskelija laatii projektista raportin, jossa tekstin, kuvien tai videoaineiston avulla kuvataan projektin vaiheet suunnittelusta päätösvaiheeseen. Raporttiin kuuluu osana myös itsearviointi.
Esimerkkejä teemoista, joita projektityö voi käsitellä:
Kohti terveempiä elämäntapoja: Mitkä tekijät vaikuttavat ihmisten terveyskäyttäytymiseen? Miten terveellisesti itse elät? Miten terveyskäyttäytymistä selittävät mallit ja teoriat (esim. muutosvaihemalli) kuvaavat elämäntapamuutoksen vaiheita?
Minun elämäni: Oletko joutunut kokemaan vaikean elämäntilanteen, esimerkiksi pitkäaikaisen sairauden, suuren surun tai muuton uuteen maahan ja kulttuuriin? Miten se on vaikuttanut fyysiseen, psyykkiseen tai sosiaaliseen terveyteesi? Mistä olet ammentanut voimia kriisin läpikäymiseen ja miten se on muuttanut sinua ihmisenä?
Pistä hyvä kiertämään: Asuuko kotisi lähellä yksinäinen vanhus, jolle voisit tarjota apuasi? Käydä kaupassa tai pitää seuraa vai haluaisitko järjestää koulussamme terveyteen liittyvän tapahtuman?
Terveys ja tutkimus: Haluaisitko tehdä tutkimuksen ihmisten terveystottumuksista? Nukkuvatko koulumme lukiolaiset vähemmän kuin peruskoululaiset? Syövätkö pojat vähemmän salaatteja kuin tytöt? (Huom. Tutkimus -teeman voivat valita vain ne opiskelijat, jotka ovat suorittaneet TE3 -kurssin.)
Projektityön tasosta ja laajuudesta riippuen siitä voi saada joko puoli kurssia tai koko kurssin ja hyväksytty työ merkitään todistukseen suoritusmerkinnällä (=S). Ennen projektin alkua asiasta ja aiheesta pitää sopia terveystiedon opettajan kanssa. Projektin tekoon on hyvä varata minimissään neljä viikkoa ja työn arviointiin viikko.
Osaamisen tunnustaminen ja opintojen hyväksilukeminen
Muualla suoritettuja opintoja tai muutoin hankittua osaamista voidaan lukea hyväksi terveystiedon lukion-opintoihin pakollisiksi, syventäviksi tai soveltaviksi kursseiksi. Mikäli opinnot tai muutoin hankittu osaaminen luetaan hyväksi opetussuunnitelman perusteiden mukaan numerolla arvioitavaan kurssiin, tulee kurssista olla hyväksytty numeroarvosana.
Muualla hankittuja terveystiedon soveltavia kursseja ovat esimerkiksi Punaisen Ristin järjestämät ensiapukurssit (EA1 ja EA2) sekä netissä suoritettava hygieniapassi. Edellä mainituista kursseista annetaan puoli kurssia ja ne arvioidaan suoritusmerkinnällä (=S).