Pakolliset kurssit
ET1 Maailmankatsomus ja kriittinen ajattelu
Kurssin tavoitteena on oppia ymmärtämään, erittelemään ja soveltamaan maailmankatsomuksellisia käsitteitä. Harjoitellaan myös omien ja muiden uskomuksien sekä medioiden kriittistä tarkastelua. Kurssin keskeistä sisältöä on koulun, median, tieteen ja kulttuurien vaikutus elämänkatsomukseen.
ET2 Ihminen, identiteetti ja hyvä elämä
Kurssin tavoitteena on tutustua erilaisiin ihmiskäsityksiin ja oman identiteetin osatekijöihin sekä oppia tuntemaan ja arvioimaan eri tahojen näkemyksiä hyvästä elämästä. Opittua sovelletaan omaa elämää koskeviin kysymyksiin ihmissuhteista, seksuaalisuudesta ja yhteiskunnasta. Tutustutaan myös ihmisarvoon ja ihmisoikeuksiin sekä niitä koskeviin sopimuksiin, kuten YK:n yleismaailmalliseen ihmisoikeuksien julistukseen.
Valtakunnalliset syventävät kurssit
ET3 Yksilö ja yhteisö
Kurssin tavoitteena on oppia ymmärtämään yhteiskunnallisia ilmiöitä sekä niiden vaikutuksia yksilöihin. Kurssilla verrataan yksilökeskeisiä ja yhteisökeskeisiä kulttuureita, tutustutaan ihmiseen sosiaalisena olentona sekä tarkastellaan utopioita ja dystopioita. Pohditaan yksilöllisen ja yhteisöllisen toiminnan paikoittaista ristiriitaisuutta mm. vangin ongelman avulla. Tutustutaan kapitalismiin ja kommunismiin sekä muihin maailmanlaajuisesti vaikuttaneisiin aatteisiin sekä uskontoihin. Kurssilla käsitellään myös muutoksia taloudessa kyläyhteisöistä globaaliin teollisuuteen.
ET4 Kulttuurit katsomuksen muovaajina
Kurssin tavoitteena on ymmärtää kulttuurien keskenäistä vuorovaikutusta, oppia kulttuurintutkimuksen käsitteistöä sekä hahmottaa kulttuurin merkitys ihmiselle. Tarkastellaan kulttuurin vaiheittaista kehityksestä, jossa uudet piirteet syntyvät vanhoja yhdistellen ja mukaillen. Pohditaan maahanmuuton merkitystä Suomessa sekä maahanmuuttoa yleismaailmallisena ilmiönä. Tutustutaan kulttuuriperinnön eri muotoihin sekä Unescon maailmanperintöohjelmaan. Pohditaan etnosentrisyyden ja rasismin historiaa ja nykypäivää.
ET5 Katsomusten maailma
Kurssin tavoitteena on tutustua uskontojen ja uskonnottomuuden tieteelliseen tutkimukseen sekä oppia ymmärtämään uskontoa ilmiönä. Opitaan uskontojen keskeisiä käsitteitä, kuten myytti, pyhä, riitti ja symboli. Vertaillaan teismiä, ateismia sekä agnostisuutta maailmankatsomuksina. Tutustutaan uskontokritiikkiin sekä sekulaariin humanismiin. Tarkastellaan tarkemmin juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin syntyhistoriaa sekä ilmenemistä tämän päivän maailmassa.
ET6 Teknologia, maailmankatsomukset ja ihmiskunnan tulevaisuus
Kurssilla pohditaan teknologisen vallankumouksen, biologisen ja kulttuurillisen evoluution, eettisten järjestelmien ja valistuksen merkitystä nykyaikaisille maailmankatsomuksille. Pyritään hahmottamaan teknologista kehitystä historiasta nykypäivään ja tulevaisuuteen sekä pohditaan teknologian vaikutusta ihmisten elämään, maailmankuviin, työhön ja vapaa-aikaan. Käsitellään esimerkiksi tekoälyä, transhumanismia sekä virtuaalista todellisuutta.